Landbouwverkeer

De oogsttijd komt er weer aan en het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) wil daarom uw aandacht vragen voor de verkeersveiligheid. In de oogsttijd is er extra veel landbouwverkeer aanwezig op de weg. Deze voertuigen nemen veel ruimte in beslag en laten vaak modder achter op de weg. Dat kan een gevaar opleveren voor de overige weggebruikers. Het VVBD besteedt hier op verschillende manieren aandacht aan, onder andere met radio- en tv-spotjes, een folder en vorig jaar nog met een training voor de bestuurders van landbouwvoertuigen.

Als de landbouwvoertuigen in de oogsttijd van het land komen nemen ze vaak veel modder mee de weg op. Bij regen kan dat voor gladheid zorgen. Het advies: let goed op modder op de weg en pas je snelheid aan!

Modderwegwijzer
Het VVBD wil met een speciale 'Modderwegwijzer' de bestuurders van landbouwvoertuigen wijzen op hun verantwoordelijkheid. In deze 'Modderwegwijzer', die tot stand is gekomen door een samenwerking van LTO, Cumela, TerraNext en politie informeert het VVBD de bestuurders over het schoonhouden van de wegen en het voorkomen van ongelukken. De 'Modderwegwijzer' 2017 is hieronder te downloaden. Ook informeert het VVBD de bestuurders met een folder over de wet en-regelgeving over de verkeersdeelname van landbouwvoertuigen. In deze folder is bijvoorbeeld informatie te vinden over welke snelheden de landbouwvoertuigen mogen aanhouden en welke verlichting ze moeten voeren (zie Downloads hieronder). Hiervan verschijnt binnenkort nog een nieuwe versie.

Campagne
In september en oktober 2017 vraagt het VVBD aandacht voor modder op de weg en extra landbouwverkeer door middel van radio-en tv-spotjes op RTV Drenthe. Daarnaast is de boodschap onder meer te zien via bioscoopreclame en op televisieschermen in de supermarkt. 

Modder op de weg? Gas los!


Landbouwverkeer kan op onverwachte plaatsen linksaf slaan


Wat doe je als je een brede machine tegenkomt op een smalle weg?


In het programma Kreukelzone dat RTV Drenthe in 2012 uitzond, is uitgebreid aandacht besteed aan het omgaan met landbouwverkeer op de weg. Bekijk hieronder de aflevering:

DownloadsTerug naar boven